República Democràtica del Congo Drets Humans, conflictes i construcció/destrucció de l’Estat [bilingüe: La République Démocratique du Congo. Les droits humains, les conflits et la construction/destruction de l´État]

Posted by
/

Autor: KABUNDA, M’BUYI y JIMÉNEZ, TONIRepública Democràtica del Congo  drets humans, conflictes i construcció de l’Estat

Editorial: Solidaridad UB, Universidad de Barcelona-Université de Lubumbashi

Año: 2009

Pág: 113

El Congo, Àfrica, una assignatura pendent

S’ha dit moltes vegades que Àfrica és el continent oblidat, que és un continent sense futur. És cert que ha estat i està encara sotmesa a situacions que la copegen i l’han copejat molt durament: l’esclavatge i la colonització primer, i les guerres civils, les fams, la desestructuració de les societats tradicionals i l’espoli de les riqueses naturals, després. Però, al costat d’això, hi ha una Àfrica que viu de l’esperança, de la iniciativa de la seva gent, de la capacitat i la formació dels seus joves, de la recuperació de la cultura tradicional, de la posada en marxa de noves formes d’activitat social i econòmica.

La República Democràtica del Congo és un recull de totes aquestes situacions. Va patir una de les pitjors colonitzacions del continent. Sotmesa primer a la iniciativa espoliadora privada del rei Leopold II dels belgues. Lliurada al saqueig colonial de l’Estat belga després, va prendre el camí de la independència després d’un sagnant procés marcat per l’assassinat de l’emblemàtic Patrice Lumumba i l’accés al poder de Mobutu Sese Seko, que va instaurar una llarga i cruenta dictadura fins al seu exili el 1997. Mobutu va canviar el nom del Congo pel de Zaire i, literalment, va vendre el país a les companyies estrangeres que, durant dècades, van explotar lliurement els immensos recursos naturals del país, mentre els congolesos romanien en la misèria.

Després de la caiguda de Mobutu, el 1997, la República Democràtica del Congo s’ha vist immersa en un seguit de guerres i conflictes que han afectat l’Àfrica central i oriental, especialment en relació amb la guerra civil i el genocidi de Ruanda. Els nombrosos grups armats congolesos han participat en el conflicte que va enfrontar i enfronta sectors de les ètnies hutu i tutsi a Ruanda, Burundi i al mateix Congo. Al mateix temps, tropes i interessos d’Uganda, Ruanda, Burundi, Zimbabwe i Angola han intervingut a la República Democràtica del Congo fins el punt que els enfrontaments que han implicat tots aquests països han estat anomenats la I Gran Guerra Africana, tot cercant el paral·lelisme amb la I Guerra Mundial, la Gran Guerra, que va afectar principalment Europa.

Els estralls d’aquestes dècades de conflictes cruents són ben visibles, en forma de centenars de milers de morts, desplaçats, refugiats, mutilats… Conflictes en els quals s’han desplegat les formes més execrables de la guerra: el reclutament de nens soldat, l’ús generalitzat de les violacions com a pràctica de guerra. Els camps han quedat estèrils, les poblacions dispersades cercant l’empara de les masses forestals selvàtiques, el virus del VIH i altres malalties infeccioses i de transmissió sexual s’han propagat extraordinàriament.

 

La construcció d’una cultura de pau des de la Universitat

La Universitat de Barcelona va iniciar fa més de 10 anys el disseny d’una estratègia de treball en relació amb els àmbits de la construcció de pau, l’estudi de les causes dels conflictes i la seva resolució i la protecció dels Drets Humans, amb la creació de l’Observatori Solidaritat de conflictes i Drets Humans, de la Fundació Solidaritat UB. En aquests més de deu anys d’existència l’Observatori s’ha consolidat com un instrument d’estudi i difusió dels conflictes i dels processos de pau oberts a diferents regions del món, amb aportacions tan innovadores com el programa Paula (pau a l’aula), portal de recursos a Internet d’educació per la pau, construït en col·laboració amb l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona, o els cursos on line sobre protecció dels Drets Humans realitzats en el marc de l’oferta formativa virtual de la UB.

Tanmateix, s’han portat a terme, en col·laboració amb Món-3 i l’Institut de Drets Humans de Catalunya, actuacions en zones en conflicte, en relació amb la millora de les condicions de vida i la pro tecció de poblacions refugiades i desplaçades, la posada a l’abast de diferents actors d’instruments per a la defensa i la protecció dels Drets Humans, el suport directe organitzacions de defensa dels Drets Humans o la contribució a la reconstrucció de zones en situació de post-conflicte.

Amb totes aquestes actuacions la Universitat de Barcelona i les organitzacions que hi col·laboren pretenen contribuir a la construcció d’una cultura de la pau al món, des de l’àmbit que li és propi, el de la docència, la recerca i la transferència de coneixements, en relació amb altres actors, de dins i fora del món acadèmic. És per això que us presentem aquest llibre, per donar a conèixer la realitat de la República Democràtica del Congo en relació amb la situació dels Drets Humans i per contribuir a la seva promoció i protecció en aquesta part d’Àfrica.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.